300 Καροτσάκια

Όλα ξεκίνησαν στο πολυάσχολο καλοκαίρι του 2015, όταν εκατοντάδες βάρκες που μετέφεραν πρόσφυγες από την Τουρκία έφταναν στις ακτές της Λέσβου. Ο Jure και ο David, από τη Σλοβενία, ήταν στο νησί για τις διακοπές τους και αποφάσισαν να προσφέρουν εθελοντική εργασία στον Αστερία, στο Μόλυβο. Αυτό που ξεκίνησε ως μια άμεση πράξη καλοσύνης, σύντομα έγινε ο λόγος για την επιστροφή τους στη Λέσβο αργότερα το ίδιο έτος, για να συνεχίσουν την εθελοντική εργασία στο πλευρό του Αστερία.

Σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, η κατάσταση στη Λέσβο έχει αλλάξει σημαντικά. Παρόλο που ο αριθμός των αφίξεων δεν πλησιάζει αυτούς που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015 και του 2016, χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν στο νησί λόγω των γεωγραφικών περιορισμών που τίθενται μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας το 2016. Σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 10.000 πρόσφυγες στη Λέσβο, εκ των οποίων 7.000 βρίσκονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, ένα ασφυκτικά γεμάτο στρατόπεδο προσφύγων με χωρητικότητα μόλις 1.800 ατόμων. Καθώς οι μεταφορές προς την ηπειρωτική χώρα είναι αργές και συνήθως  μεμονωμένες περιπτώσεις, πολλοί πρόσφυγες ζουν στη Λέσβο για μήνες – μερικές φορές περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατάσταση αυτή είχε σοβαρές συνέπειες τόσο για τον πληθυσμό των αιτούντων άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινότητες.

Οι μεγάλες περίοδοι αναμονής είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά και μωρά, που έχουν ανάγκη να μετακινούνται γύρω από τον καταυλισμό, στη Μυτιλήνη και στις άλλες κοινωνικές δομές. Για το λόγο αυτό, ξεκινήσαμε το δεύτερο εξάμηνο του 2017, μια εκστρατεία δωρεάς για παιδικά καροτσάκι, ένα πολύ απαραίτητο αγαθό.


Οι αγαπημένοι μας φίλοι από τη Σλοβενία ανταποκρίθηκαν αμέσως στις εκκλήσεις μας στις αρχές του 2018, δείχνοντας ενδιαφέρον για τη συγκέντρωση δωρεών για να αγοράσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδικά καροτσάκια. Με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την προώθηση εκστρατειών συγκέντρωσης δωρεών στη χώρα τους, έφεραν αρκετά χρήματα για να δώσουν 300 νέα καροτσάκια σε οικογένειες προσφύγων που ζουν στη Λέσβο. Ο Αστερίας έκανε την παραγγελία σε έναν τοπικό προμηθευτή.

Στις 19 και 20 Μαΐου 2018, μαζί με τους Σλοβένους φίλους μας και άλλους οργανισμούς, διοργανώσαμε και διαθέσαμε τα περισσότερα από τα καροτσάκια σε εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων που ζουν στο ΚΥΤ Μόριας, στον Καρά Τεπέ, στο ΠΙΚΠΑ και στην Ηλιακτίδα. Η διανομή στο ΚΥΤ Μόριας απαιτούσε μια προεπιλογή που ήταν δυστυχώς απαραίτητη καθώς υπάρχουν πάνω από 500 παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών στο στρατόπεδο. Έτσι, οι οικογένειες που είχαν δύο ή περισσότερα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων είχαν την προτεραιότητα να πάρουν ένα καροτσάκι το καθένα. Συνολικά 200 παραδόθηκαν στη Moria κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανομής. Την επόμενη μέρα παραδώσαμε 75 καροτσάκια σε οικογένειες στον Καρά Τεπέ και άλλα δέκα σε αντίστοιχες οικογένειες, που διαμένουν στις δομές της Ηλιάκτιδας. Μια υπέροχη καλοκαιρινή ημέρα σε ένα από τα πάρκα της Μυτιλήνης.

Μετά από μήνες συντονισμού, συγκέντρωσης χρημάτων και συνεργασίας για την πρωτοβουλία αυτή, οι δύο οργανισμοί ελπίζουν να βοηθήσουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες κάθε μέρα, ενώ κινούνται με μωρά και μικρά παιδιά.

Παρόλο που αυτή η προσπάθεια αντιπροσώπευε τη μεγαλύτερη δωρεά αυτού του είδους που παρατηρήθηκε στη Λέσβο μέχρι τώρα, δεν ήταν αρκετή για να προσφέρει σε κάθε οικογένεια στο νησί ένα καροτσάκι για να μεταφέρει τα παιδιά της. Πολλοί ήταν εκείνοι που, δυστυχώς, που δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε, καθώς κάποιοι ακόμα πιο ευάλωτοι είχαν περισσότερη ανάγκη. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να συγκεντρώσουμε  περισσότερα χρήματα για τα καροτσάκια και να βοηθήσουμε μέσα από τα δίκτυά μας σε αυτή την κατεύθυνση.Recent Posts

See All