Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης

Πρόγραμμα Αυτοάμυνας και Ενδυνάμωσης για τις γυναίκες πρόσφυγες

   Ο Αστερίας συνεχίζει το πρόγραμμα αυτοάμυνας, το οποίο υποστηρίζει τις γυναίκες πρόσφυγες στη Λέσβο για να κατανοήσουν καλύτερα τις καταστάσεις οι οποίες ξεπερνούν τα όρια του αποδεκτού και να μάθουν στρατηγικές για να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τον εαυτό τους. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου πιλοτικού προγράμματος το 2018.

   Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Αστερίας προσέφερε δύο ημέρες ενδυνάμωσης στις 16 και 17 Φεβρουαρίου. Στόχος μας ήταν να βρούμε μια γυναίκα εκπαιδευτή που θα μπορούσε να κάνει τις γυναίκες πρόσφυγες να αισθάνονται άνετα εκφράζοντας τα συναισθήματά τους. Βρήκαμε τη Μαργαρίτα Φουναριοτάκη από την Αθήνα και την προσκαλέσαμε για ένα Σαββατοκύριακο. Το μάθημα είχε μεγάλη επιτυχία. 57 γυναίκες συμμετείχαν σε δύο γκρουπ 3,5 ωρών. 44 από αυτές ήταν γυναίκες πρόσφυγες, οι άλλες 13 γυναίκες ήταν εθελοντές από όλο τον κόσμο που ήρθαν να μάθουν και να υποστηρίξουν τις τάξεις των γυναικών προσφύγων.

   Ήταν εκπληκτικό που διαπιστώσαμε πόσο πρόθυμες ήταν όλες οι γυναίκες να μάθουν να λένε ΟΧΙ και να δούμε πόσο χαρούμενες και ενθουσιώδες ήταν καθώς συνυπήρχαν σε τάξη με γυναίκες από διαφορετικούς πολιτισμούς. Έγιναν αδελφές μέσα σε λίγες ώρες. Στο διάλειμμα μισής ώρας, καθίσαμε μαζί και μιλήσαμε για εμπειρίες μέσα και έξω από το στρατόπεδο και στους δρόμους της Μυτιλήνης. Οι γυναίκες πρόσφυγες δήλωσαν ότι ποτέ δεν αισθάνονται ασφαλείς, ειδικά τη νύχτα, όταν βγαίνουν μόνες τους. Κρύβονται στις σκηνές τους, ενώ πολλοί άνθρωποι πίνουν και γίνονται επιθετικοί.

    Ο εκπαιδευτής μας Margarita δημιούργησε έναν ασφαλή και άνετο χώρο κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Οι τεχνικές που έδειξε και δίδαξε ήταν βασικές, σαφείς και κατανοητές για όλους, και ήταν εύκολο να τις εξηγήσουν οι τρεις μεταφραστές σε φάρσι, αραβικά και γαλλικά. Η πραγματοποίηση των ασκήσεων οδήγησε σε πιο σίγουρη και ισχυρή στάση, μια εκπληκτική εμπειρία για όλες τις γυναίκες. Είμαστε πολύ πιο δυνατές από όσο πιστεύουμε κανονικά. Με χαρά αντικρίσαμε αυτά τα περήφανα και χαρούμενα πρόσωπα!

   Παρατηρήσαμε, κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ημερών, ότι οι γυναίκες χρειάζονται ασφαλείς χώρους για να αισθάνονται χαλαρές, να γελάσουν. Και γέλασαν με τη ψυχή τους! Οι γυναίκες έφυγαν με ένα τεράστιο χαμόγελο: αγκάλιαζαν η μια την άλλη, έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα και μας ευχαριστούσαν ξανά και ξανά που τους προσφέραμε αυτή την εμπειρία.

   Συνεχίζουμε αυτό το πρόγραμμα ειδικά τώρα που καταλαβαίνουμε τη σημασία του. Θα θέλαμε να οργανώσουμε τακτικά μαθήματα, γι” αυτό πρέπει να βρούμε τοπικούς εκπαιδευτές. Έτσι προγραμματίζουμε μια εβδομάδα κατάρτισης για γυναίκες εκπαιδευτές στο νησί μας τον Μάιο.

   Το δεύτερο μέρος αυτού του προγράμματος θα είναι: ενδυνάμωση μέσω της ανταλλαγής εμπειριών. Συζητάμε με εκπροσώπους διαφορετικών εθνικοτήτων στο κέντρο υποδοχής για να διοργανώσουμε μια σειρά συνεδριών με θέματα όπως: η θέση των γυναικών στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, το πρόβλημα της έλλειψης ασφαλούς περιβάλλοντος για τις γυναίκες και τα παιδιά και πολλά άλλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες πρόσφυγες. Είδαμε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν ευκαιρίες να κάθονται και να μιλούν, να μοιράζονται εμπειρίες και να αισθάνονται μέρος μιας κοινότητας.

   Αν όλα πάνε καλά με τα προγράμματα μας στο νησί, θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο επέκτασής τους για την υποστήριξη προσφύγων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

   Για να επιτύχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μέσω αυτών των προγραμμάτων, χρειαζόμαστε οικονομική υποστήριξη. Εάν επιθυμείτε να συνεισφέρετε στο έργο μας, μπορείτε να κάνετε δωρεά κατευθείαν στον Αστερία και να τη κατευθύνετε στο Πρόγραμμα Αυτοάμυνας και Ενδυνάμωσης των Γυναικών. Μπορείτε επίσης να συμβάλλετε μέσω του Global Giving, το οποίο προσφέρει φορολογικά οφέλη για όσους τα χρειάζονται, αλλά παρακρατεί επίσης μέρος της δωρεάς σας.

Recent Posts

See All